Litomyšl - Kam se podívat

2:02

Ahoj! Protože mi začali prázdniny, vyrazili jsme s přítelem a maminkou na výlet do Litomyšle! V tomto městě jsem byla minimálně desetkrát a tak už mám vyčíhané, kam se podívat a co opravdu stojí za to! Bohužel jsme tam přijeli a měli většinu výstav zavřených, ale stejně jsem pro vás nafotila několik míst, kam se můžete podívat i v zimě a bez peněz! V tomto článku, taky zmíním všemožné výstavy, které byli na zimu zavřené, ale na jaře otvírají!


Jako první jsme prošli Klášterní zahrady. Je zde nádherný trávník, který i teď v zimě je zelený. U kláštera je malá cukrárna s výborným kafem! Teď ale byla zavřená, ale rozhodně je to místo, kde si dát v létě zmrzlinu.



V zahradách je zde i malé jezírko se sochami od sochaře Olbrama Zoubka... Rozhodně to stojí alespoň na fotografii s jednou ze soch, nebo svlažení nohou ve vodě. Dokonce tu hraje i Bedřich Smetana z reproduktorů, který se mimochodem narodil v Litomyšli.



Nejlepší "atrakcí" jsou terasovité lavičky, na nichž spíše ležíte než sedíte. V létě vám totiž lehátko dělá svahovaný terén se zelenou trávou. Teď by jste asi umrzli.


Další zastávkou naší cesty byly zámecké zahrady. Ve kterých stojí nádherný renesanční zámek, který je památkou UNESCO. Na jeho fasádě můžeme vidět tak zvaná sgrafita, která jsou údajně, co kousek to originál. Bohužel he teď do dubna zavřený, ale pokud se do něj dostanete, rozhodně nevynechejte prohlídku soch Olbrama Zoubka, který bohužel před dvěma lety zemřel. Výstava je přímo v zámku v jeho sklepení. Můžete si tam dát výborný svařák a přitom rozjímat nad myšlenkami soch.


U samotného zámku je překrásný park, který si dali do gala skupina architektů a v zahradě se občas pořádají i venkovní divadla.

Ze zahrad můžete vidět přilehlý kostel, který má vevnitř zajímavou aplikaci světelného kvádru, který odráží sluneční světlo a tím tak vzniká po okolních stěnách duha. Pokud se dovnitř dostanete, rozhodně jděte nahoru na věž, odkud budete mít výhled na celé město!


Co ale bylo otevřeno i v zimě, byl dům u rytířů, ve kterém se pořádají výstavy. Teď tam zrovna probíhá výstava Antonína Dvořáka, který pracuje se šerosvitem. 









V dalším článku, který vyjde co nevidět, vám představím čokoládovnu v Litomyšli, kterou je zážitek navštívit. Tímto článkem tak odstartuji novou rubriku, která se bude zabývat právě místy, kam zajít na kafe nebo na čaj. Budou to místa nějakým designovým způsobem pojatá. 
To je pro dnešek vše!
 Vaše Tkanice ;)

You Might Also Like

0 komentářů